Блог

Може ли кафето да подобри вашето колоездене?

Любопитни и научни факти относно връзката между колоезденето и кофеина.

 

Не е тайна, че спирането за кафе по време на дълго колоездене е почти задължително за много колоездачи. Някои започват пътуването си с еспресо, други го завършват с Лате, а някои просто се нуждаят от каквото и да е кафе, защото го обожават!

Всичко започна в края на 60-те и началото на 1970-те, когато италианският производител на машини за еспресо Fabbrica Apparecchiature Elettromeccaniche e Affini (или FAEMA), спонсорира едноименния колоездачен отбор на Faema, в който участва белгийския колоездач Eddy Merckx.

Merckx е широко признат в колоездачната общност като най -великия колоездач на всички времена. Професионалната му кариера обхваща 13 години, през които печели рекордните 11 Grand Tours. Той беше част от екипа на Faema в продължение на две години, от 1968 до 1970 г. Въпреки факта, че FAEMA е спонсорирала отбори по колоездене и преди, Merckx е може би най-популярният ездач, който някога компанията е спонсорирала.

Въпреки че връзката между кафето и колоезденето наистина се е засила през втората половина на 20 -ти век, не става въпрос просто за кафе -компании, спонсориращи някакви отбори. Кафенетата и еспресо баровете исторически са предлагали на колоездачите място за кратко общуване и почивка – бърза спирка на дълго пътуване – те също са ключова част от това, което се нарича „the coffe ride“. Тъй като културата на кафе се е развила през годините и изглежда, че велосипедистите имат специална връзка с нея, нека да разгледаме дали има и научно обяснения за ползите!

Кофеинът е признат търговски инструмент за велосипедиста. Кофеинът има някои ясни и очевидни ползи за колоездачите, той е лек стимулант на централната нервна система, така че може да подобри вашата бдителност и концентрация и да ви „вдигне“, ако се чувствате уморени или летаргични. „ Предизвиква освобождаването на адреналин за енергия “, според Британската Кафе Асоциация. Това го прави идеален за спортове за издръжливост.

През последните няколко десетилетия според голям брой проучвания, фокусирани върху ефектите на кофеина и връзката му със спортните постижения, излизат толкова много доказателства и WADA (Световната антидопингова агенция) е принудена да постави предпазно ограничение за консумацията му до около осем шота еспресо на ден. За щастие, тази граница беше премахната през 2004 г. Все пак, дори по-новите проучвания показват средна полза от консумацията на кофеин.

Един от предполагаемите механизми, обясняващи как кофеинът може да помогне в спорта е повишеният метаболизъм на мазнините и запазването на гликогена в организма. Това би било особено полезно за състезанията за издръжливост, в които колоездачите трябва да се възползват от мастните си запаси за постоянен приток на енергия, като същевременно спестяват повишаване на глюкозата за финалния спринт.

Спортният диетолог Тим Лоусън (Secret Training Ltd и Science in Sport) казва, че „кофеинът сам по себе си може да стимулира метаболизма на мазнините и да задържи мускулния гликоген“, така че черното кафе преди сутрешно каране на гладно може да увеличи количеството мазнини, които изгаряте.

Прекалената употреба на кофеин обаче може да компрометира качеството на съня ви, което ще промени нивата на хормоните и ще намали способността ви да преработвате въглехидратите, като вероятно ще ви изпрати по низходящата спирала. За това употребявайте с мярка, за да получите единствено ползите, от които се нуждаете “,съветва той.

Но тъй като изследването на мозъка и производителността му е все още в ранна фаза, има теории, които контрастират. Вместо това се предполага, че кофеинът може да понижи възприемането на усилията на спортиста, което му позволява да поддържа по-високо ниво на продукция. Това означава, че под въздействието на кофеина си позволяваме да работим по-силно, отколкото иначе бихме.

И има още нещо, което трябва да се вземе предвид. Някои спортисти не са показали подобрение или дори са се представили по-зле, когато са приемали кофеин. Тези разлики не са свързани с това дали те редовно пият кафе или не; по-скоро е свързано със скоростта, с която кофеинът навлиза в кръвния поток. Така че, докато един атлет може да се възползва от приема на кофеин час преди състезание или по-малко, други може да се нуждаят от два часа. Както обикновено, всеки трябва да разбере за себе си по време на тренировка колко бързо тялото му метаболизира кофеина, преди да го приложи на състезание.

Колко е оптималната доза? – Няма правилен отговор за всеки и отговорът се е промя през годините, но повечето от по-ранните проучвания за кофеина и издръжливостта са предполагали много високи дози, до 6 mg на килограм телесно тегло. За велосипедист от 70 кг това е 420 mg, което е приблизително 5 кафета. Последните проучвания обаче показват същите ползи за ефективността с половината доза; 3 mg на кг сега е общоприето като най -оптималната доза.

И така, двойно еспресо преди тренировка, моля!

Ако искате да се снабдите с брутално еспресо по време на вашата разходка с колело или поход в планината, разгледайте нашите Портативни Еспресо машини като кликнете тук-  “Wacaco & Coffe”.

 

Източник:

Velosock Ltd.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *